GOTS - hvad er det?

Måske er du stødt på: GOTS certificeret, måske ved du, at det betyder, at et produkt er økologisk, men hvad omfatter GOTS ellers? og hvordan adskiller
GOTS sig fra labels som "miljø-venlig", "økologisk", "bæredygtig og andre certificeringer? Læs her: Hvad GOTS certificeret betyder for dig som kunde, og hvorfor certificeringen er god at kende, hvis du er på udkig efter tekstiler, der tager hensyn til både miljø og mennesker.

(Hvis du hellere vil høre mig fortælle, så scroll ned i bunden 🌿)

Langt mere end "blot" økologisk

GOTS er en forkortelse af: Global Organic Textile Standard. Altså en global certificering af økologiske tekstiler. 
Udover at være global standard, er GOTS også den førende globale standard atf økologiske tekstiler.

Det er den, fordi, den er den skrappeste certificering på markedet, og fordi den går meget længere end til blot at se på det færdige produkt. 
GOTS certificeringen ser på hele produktets livscyklus for at sikre, at produktet også er bæredygtigt samt produceret med hensyntagen til miljø og mennesker.

Så for at opnå en GOTS certificering skal en række kriterier være overholdt hele vejen fra dyrkning af den rå økologiske bomuld, videre gennem en miljøvenlig og social ansvarlig forarbejdning og produktion og helt til indpakningen og mærkning af det færdige produkt.

GOTS tjekker derudover også for, hvor holdbart et produkt er: Altså, hvor meget det, kryber i vask, hvor meget det falmer i sollys, om det indeholder forbudte kemikalier at tilbehør, brugt i et færdigt produkt, såsom en lynlås, knapper, fyld osv også lever op til GOTS kriterierne og så videre.  

GOTS er GOTS i hele verden

At GOTS certificeringen er global betyder, at et GOTS certificeret produkt i eksempelvis Japan lever op til samme kriterier som et GOTS certificeret produkt i Danmark. Det samme er ikke altid gældende for produkter, der er certificeret "økologiske", "bæredygtige" eller "miljø-venlige", da kravene til disse certificeringer kan være forskellige fra land til land.
Har et produkt den højeste certificering "GOTS Organic", betyder det, at produktets sammensætning af fibre er minimum 95-100% økologisk.

Virksomheder, der producerer råvarer eller færdige tekstiler med GOTS certificering får kontrolbesøg af uafhængige kontrolpersoner, i forbindelse med at optage certificeringen, og skal derudover løbende sørge for at leve op til de krav, der er. 
Lykkes det at optage et GOTS licens, bliver virksomheden fortsat kontrolleret og skal jævnligt ansøge på ny og atter bevise, at den lever op til kravene for at bevare certificeringen og kunne tilbyde GOTS certificerede produkter. 

En investering i fremtiden

For mig både som forbruger og som virksomhedsejer, er et vigtigt kriterie, at GOTS også tjekker for ordentlige arbejdsvilkår i produktionen - altså at der ikke bliver brugt børnearbejde, og at de, der arbejder med produktionen, modtager deres løn, så de kan sende deres børn i skole. 

Vores garanti

GOTS er altså din garanti for, at du investerer i et produkt, der er økologisk, fri for grim kemi samt bæredygtigt og ansvarligt produceret. 
Samtidig er det min forsikring for, at de GOTS produkter Nordic Simply tilbyder, er blevet til med hensyn til både miljø og mennesker. Det er værdifuldt, synes jeg. 

Hilsner fra
Rikke 🌿
@nordicsimply

 

(kilde: global-standard.org/)

 

Se med her, når jeg kort fortæller om, hvorfor GOTS certificeringen er værd at kende: 

 

    Rikke Raahauge