Tryk en smuk plakatHvad enten du vælger en print-selv plakat eller en færdig bæredygtig plakat fra Nordic Simply eller måske fra et helt andet sted, får du her et par tips til, hvad du kan overveje, når du vælger papir og tryk til din plakat.

Er der tale om en plakatfil, som skal trykkes, anbefaler jeg, at du sender den til et professionelt trykkeri. 

Det skyldes to ting: 

1) Trykkeriets printere kan lave et helt skarpt print i det korrekte format - ofte langt bedre end man kan på en printer derhjemme, desuden er det de færreste hjemmeprintere, der kan printe i plakatstørrelse. 

2) Hos et trykkeri, kan du vælge imellem forskellige slags papir alt efter dit behov - så trykket bliver præcist, som du ønsker det. Læs mere om valg af papir til din plakat nedenfor

Vælg det rigtige papir til din plakat

Vores plakater er bæredygtige, de er svanemærket og trykt på miljørigtigt papir.  Vi går op i at producere hele vores kollektion med omtanke for vores miljø. Når du selv printer, anbefaler jeg selvfølgelig, at du også bruger et "grønt" trykkeri.
Er du i Danmark - vælg et svanemærket trykkeri, er du i udlandet vælg et trykkeri, der tager hensyn til miljøet, når de printer, og som gerne bruger FSC certificeret papir eller genbrugspapir samt vegetabilske eller vandbaserede farver til selve plakattrykket.

Når du skal have trykt en plakat, er der to ting du kan overveje i forhold til valg af papir.
1) Papirets gsm (grams per square meter) altså hvor kraftigt, papiret er.
2) Type af papir: Mat eller blankt.  

Det betyder gsm for din plakat

Vi trykker vores bæredygtige plakater på 170 gsm silk papir. Det, synes vi, er et papir med en fin tykkelse. Papiret har en glat, let skinnende overflade. 
Du kan sagtens vælge tyndere eller kraftigere papir. 
Vælger du tyndere papir, vil jeg anbefale, at du sørger for at have en hvid baggrund bag din plakat, da den kan blive en smule gennemsigtig. 
Vælger du kraftigere papir, skal du være forsigtig ikke det får folder, som kan ses, når du hænger den op. Det er ikke nødvendigvis bedre at vælge et meget kraftigt papir, da plakaten ikke "samarbejder" helt så let. Er den rullet i et rør, når du modtager den, skal du være yderst forsigtig, når du tager den ud, så den ikke får mærker - den vil være sværere at glatte ud efter den har været sammenrullet, da den tager for efter røret, og da den let får et knæk eller en fold, som ikke er til at få væk bagefter. Se nedenfor hvornår det er en god ide at vælge kraftigere papir.

Mat eller blankt papir til din plakat

Overvej, inden du printer, om plakaten skal i en ramme med eller uden glas foran. Er der glas foran din plakat, behøver papiret ikke at være kraftigt, og det betyder ikke så meget, om plakaten er trykt på mat eller blankt papir, da glasset jo vil gøre, at den fremstår blank. 
Er rammen uden glas  - det kunne være en svæveramme, kan du med fordel vælge mat papir. Det giver en smuk overflade, der står helt skarpt. Pas dog på fedtede fingre, som let giver aftryk. 
Samtidig kan du her overveje, om plakaten skal hænge i sollys. Da der ikke er glas foran, vil plakaten falme hurtigere. Trykkeriet kan dog hjælpe dig med at vælge papir og en måde at trykke, så din plakat ikke falmer (eller i hvert fald er mange år om det). 
Vælger du en ramme uden bagplade og glas foran, er det en god ide at vælge lidt kraftigere papir. Så er din plakat superskarp og hænger flot på væggen. 

Rigtig god fornøjelse
Rikke 🌿

 

Rikke Raahauge