Tryk en smuk plakatHvad enten du vælger at printe din plakat selv eller du vælger en færdig bæredygtig plakat fra Nordic Simply eller måske fra et helt andet sted, får du her et par tips til, hvad du kan overveje, når du vælger papir og tryk til din plakat.

Er der tale om en plakatfil, som skal trykkes, anbefaler jeg, at du sender den til et professionelt trykkeri. 

Det skyldes to ting: 

1) Trykkeriets printere kan lave et helt skarpt print i det korrekte format - ofte langt bedre end man kan på en printer derhjemme, desuden er det de færreste hjemmeprintere, der kan printe i plakatstørrelse. 

2) Hos et trykkeri, kan du vælge imellem forskellige slags papir alt efter dit behov - så trykket bliver præcist, som du ønsker det. Læs mere om valg af papir til din plakat nedenfor

Vælg det rigtige papir til din plakat

Vores plakater er bæredygtige, de er trykt på miljørigtigt FSC certificeret papir og blækken, der bliver brugt er vandbaseret og EU godkendt.  Vi går op i at producere hele vores kollektion med omtanke for vores miljø. Når du selv printer, anbefaler jeg selvfølgelig, at du også bruger et "grønt" trykkeri.
Er du i Danmark - vælg et trykkeri, der printer på FSC certiceret papir eller som er svanemærket, er du i udlandet vælg et trykkeri, der tager hensyn til miljøet, når de printer, og som gerne bruger FSC certificeret papir eller genbrugspapir samt vandbaserede eller vegetabilske farver til selve plakattrykket.

Når du skal have trykt en plakat, er der to ting du kan overveje i forhold til valg af papir.
1) Papirets gsm (grams per square meter) altså hvor kraftigt, papiret er.
2) Type af papir: Mat eller blankt.  

Det betyder gsm for din plakat

Vi trykker vores bæredygtige plakater på 230 gsm mat papir. Det, synes vi, er et papir med en smuk tykkelse. Papirets matte overflade, så trykket står helt skarpt og eksklusivt. 
Du kan sagtens vælge tyndere papir. Vi anbefaler dog ikke at gå under 170 gsm.
Vælger du alligevel tyndere papir, vil jeg anbefale, at du sørger for at have en hvid baggrund bag din plakat, da den kan blive en smule gennemsigtig. 
Vælger du kraftigere papir, skal du være meget forsigtigt, så det ikke får folder, som kan ses, når du hænger den op. Det er ikke nødvendigvis bedre at vælge et meget kraftigt papir, da plakaten ikke "samarbejder" helt så let.
Er den rullet i et rør, når du modtager den, skal du være yderst forsigtig, når du tager den ud, så den ikke får mærker. Vi anbefaler, at du forsigtigt tager din plakat ud af røret og simpelthen lader den ligge indtil den "falder ned" og bliver mere flad. Forsøg ikke at rulle plakat modsat af, hvordan den har ligget i røret, da den næsten med garanti vil få et knæk eller en fold, som ikke er til at få væk bagefter. Se nedenfor hvornår det er en god ide at vælge kraftigt papir.

Mat eller blankt papir til din plakat

Overvej, inden du printer, om plakaten skal i en ramme med eller uden glas foran. Er der glas foran din plakat, behøver papiret ikke at være kraftigt, og det betyder ikke så meget, om plakaten er trykt på mat eller blankt papir, da glasset vil gøre, at den fremstår blank. 
Er rammen uden glas  - det kunne være en svæveramme, kan du med fordel vælge mat papir. Så får du en plakat med en smuk overflade, der står helt skarpt. Pas dog på fedtede fingre, som let giver aftryk. 
Samtidig kan du her overveje, om plakaten skal hænge i sollys. Da der ikke er glas foran, vil plakaten falme hurtigere. Trykkeriet kan dog hjælpe dig med at vælge papir og en måde at trykke, så din plakat ikke falmer (eller i hvert fald er mange år om det). 
Vælger du en ramme uden bagplade og glas foran, er det en god ide at vælge lidt kraftigere papir. Så er din plakat superskarp og hænger flot på væggen. 

Rigtig god fornøjelse
Rikke 🌿

PS: Vil du hellere have en plakat, der er lige klar til at hænge på væggen? Se vores plakater her. Vi leverer gerne plakaten indrammet, så du kan hænge den direkte op. Fragtfrit levering til pakkeboks i Danmark.

Rikke Raahauge