Levering 1-2 hverdage ⎮ Fragt 39-, fri fragt +699-,

Tips når du skal på messe

Af Rikke Raahauge  •   5 minutters læsning

folk bagfra på messe

Hvad skal jeg ha med på messe?

Snup mine tips og tricks til et godt event

At være på messe, er noget af det bedste, synes jeg.
Her får jeg mulighed for at møde kunder og tale med dem, jeg får feedback på min kollektion og kunder får mulighed for at se og røre mine varer og dermed opleve kvaliteten.

Inden jeg startede Nordic Simply arrangerede jeg professionelle events for virksomheder, en smule af erfaringen derfra samt erfaringen fra de messer, jeg har været på med Nordic Simply, indtil videre, har jeg samlet i dette lille indlæg, som du måske kan bruge, hvis du er lille iværksætter, og selv skal på dine første messer snart:

Valg af messe

Er messen relevant? Inden du beslutter dig for, om du skal deltage i en messe, er det en god ide at have besøgt den først, kan det ikke lade sig gøre, fordi du har mulighed for at komme med her og nu, overvej om den er relevant for din målgruppe, hvis ja, så sørg for at få så mange detaljer fra arrangøren som muligt, det kan være antal besøgende sidste år, hvordan messen bliver markedsført, om der er strøm på standen osv.

Da jeg sælger varer af papir, er det vigtigt for mig at vide, om der er varme, hvor messen afholdes (vinter), da mine prints ikke tåler kulde og fugt. Måske dette er relevant for dig også? Eller måske, er der andre ting, der kan have betydning for dine produkter, i forhold til, om messen afholdes vinter eller sommer.
Du kan også række ud i dit netværk, hvis du kender nogen, eller ved at andre, du følger, har deltaget på messen tidligere. Spørg, hvordan arrangementet forløb, om det var velorganiseret osv. Det giver dig en god føling med, om det er en messe, du skal investere i at deltage på.

Messen forberedelse

Din messestand
Forberedelse er alt! (næsten).
Spørg inden messen, om der er bagvæg og eller sidevægge til bagbo og naboer, så du ved, hvordan dit rum ser ud.

Planlæg din stand, hvordan skal den se ud, hvilket udtryk skal den have for at afspejle dit brand. Du behøver slet ikke at investere i dyre messemøbler for at tage på messe, brugte møbler, borde med dug (som du kan gemme emballage under) og et gardin eller lignende (som enkel bagvæg), kan sagtens gøre det. Så har du skabt dit rum, og du kan indrette det, som du ønsker.
Det kan være en rigtig god ide at måle standen op hjemme i stuen eller på kontoret, og på den måde lave en mock-up inden messen. Så bliver du ikke snydt af kvadratmeterne (2x2 eller 3x3 kvadratmeter, kan synes af meget, men er det ikke, når du kommer frem).
Lavpraktisk: Check også lige, om du kan købe mad på selve messen, så du ved, om du skal have mad og drikke med hjemmefra.

På messen

Opsætning af stand
Ankom i god tid. Tag en kaffe, gå en runde og sæt i gang.

Medbring: Gaffatape (et must), saks, snor, knivtang, sprittusch, kuglepen, klipsemaskine, klemmer, målebånd og håndsprit– er alle ting, du kan få brug for (lav en lille kasse at have dem i og lån ALDRIG din saks ud - hihi).

Sæt standen op i store linjer og ret detaljerne af til sidst, så er du sikker på at du er på plads, når dørene åbner.

Hvad har du med, udover dine varer?

  • Messetilbud kan være en god ide. Besøgende forventer ofte, at der er en rabat at hente ved at gå på messe. Min erfaring er, at 20% (eventuelt på udvalgte varer) er en ok rettesnor. Sælg ikke for billigt.
  • En konkurrence kan være en god måde at komme i snak med kunder på samt til at indhente emails.
  • Skilte med priser, sørg for tydelig skiltning af dine priser.
  • Postkort/flyers/visitkort eller hvad du ønsker at kunder skal tage med fra din stand (udover en masse køb selvfølgelig) og huske dig på.
  • Mundgodt eller slik er altid et hit.

Skik og brug ved messen

Med fare for at få ørerne i maskinen – får du den alligevel: 
Stå op! Også selvom du er megatræt i benene klokken 15.00, og der kun er få besøgende, måske er det lige præcis dem, der køber af dig nu eller senere.
Jeg har oplevet messedeltagere med ansigtet i telefonen stort set igennem hele messer, og som efterfølgende har ærgret sig over ikke at have solgt, hvad de forventede. Ommer.

Smil, vær positiv og forvent lige dele ømme kinder og ben efter messen.

Hvis der er stille på messen sidst på eftermiddagen, kan bruge tid på at besøge de andre messestande. Det er en skøn måde at møde andre selvstændige og at skabe nyt netværk. Del og indsaml visitkort. Du vil med garanti også få inspiration til næste messe.

Efter messen

Nedpakning

Hænger sammen med forberedelse – sørg for at du har kasser, du kan pakke ned i. Gerne med stickers på, så du ved, hvad der skal i hvilke kasser. Så kan du hurtigt og let pakke sammen, og du kan lettere pakke ud, når du kommer hjem. Har du tunge/store varer er en sækkevogn en god investering (måske kan du låne en at tage med).

Evaluering

Om muligt, ryd kalenderen, dagen efter messen. Det er hårdt arbejde at være på i så mange timer, og der skal samtidig pakkes ud, få det overstået og smæk så benene op, slap af og lad tankerne vandre:
Hvad gik godt, hvad gik ikke så godt, hvad kan du gøre bedre næste gang. Var det det rigtige valg af messe, hvorfor/ hvorfor ikke? 
Et bragende messesalg er megafedt, men det er ikke eneste parameter for, om din messe var en succes. Måske skaffede du på messen kontakt til lige netop den leverandør, du gerne ville have fat i, måske fik du afgørende tilbagemeldinger på en vare, som du kan bruge til at blive endnu bedre, måske blev du kontaktet af en journalist, der vil skrive netop din historie, måske fik du ideen til lige netop det produkt, du skal udvikle fremover, måske blev messen springbræt til det fedeste samarbejde. 

Rigtig god messe!

Mange hilsner fra
Rikke 🌿

Forrige Næste