VI SENDER ORDRER IGEN 27/12 og 30/12

Fang krabber med din egen krabbestang. Så let og SJOVT

5 minutters læsning

børn der fanger krabber fra badebro i Danmark

Fang krabber med børnene i sommerferien

Er der noget jeg husker fra min barndom, så er det sommerferier i Danmark, hvor jeg traskede afsted mod badebroen, i shorts med min spand i den ene hånd og min hjemmelavede krabbestang i den anden. Spændt på om lykken ville tilsmile mig med nogle gode krabber på krogen – eller rettere - klemmen.
Sejren, når jeg lå på badebroen med øjnene fastlåst mod vandet og hev den ene krabbe op efter den anden.
I dag er det mine børn, der trasker afsted i spændt forventning om en god fangst. Har I prøvet krabbefiskeri? Ellers har I noget tilgode. At fiske efter krabber er simpelt og helt vidunderligt. 

Sådan laver I jeres egen krabbestang

Her får du et par tips til, hvad du skal eller kan bruge til at fremstille en perfekt krabbestang. Der er masser af plads til at improvisere. Krabber er nemlig yderst taknemmelige for det meste madding og hapser gerne på hvilket som helst fangstredskab.
Here we go:

Det skal I bruge til en hjemmelavet krabbestang:

  • 1 pind
  • 1 snor
  • 1 møtrik
  • 1 tøjklemme
  • 1 spand
  • 1 fiskenet
  • Lidt madding

Pinden bruger I til at lave en krabbestang. Den behøver ikke at være særlig lang. Find eller skær en pind, der er nogenlunde lige. I pindens ene ende binder i snoren. Nederst på snoren sætter i tøjklemmen fast, men inden da, skal I lige have en møtrik på – eller andet med vægt i. Det får klemmen til at blive nede på havbunden, hvor krabberne hygger sig.
Maddingen kan være alt fra lidt pålæg som spegepølse eller skinke, til en snegl fra haven eller en blåmusling I finder på stranden. Krabber hapser det meste. De spiser nærmest alt både levende og dødt.

Hvor er det bedst at fange krabber med børn?

De danske kyster er et glimrende sted at fange krabber fra.
Krabber opholder sig ofte i nærheden af badebroer, moler eller høfder (det er de sten-sætninger, du ser på nogle strande som går fra strandbredden og direkte ud i vandet). Det superpraktisk, da det er perfekt at sidde på en badebro, mole eller høfde med sin hel egen krabbestang.
Faktisk er krabber natdyr og derfor mest aktive, når mørket er faldet på, men de er også sultne, så når I sænker en klemme ned med et godt stykke madding ved højlys dag, skal de nok holde sig til, hvis de er i nærheden.

Læg krabberne i en spand med eller uden vand

Når en krabbe tager fat i klemme og madding med sin klo, låser kloen sig nærmest og krabben hænger godt fast. I kan derfor forholdsvis enkelt og roligt trække den op.
Det kan være en god ide at have et fiskenet med til at holde under krabben, så den ikke drysser ned i vandet igen. Når I har fået den op, kan I lægge den ned i den spand I har med. Her kan I lægge lidt madding ned til krabben, så den ikke bliver helt snydt for den lækkerbisken, den har kæmpet så hårdt for at få fat i. I kan betragte krabben snuppe byttet og er der flere krabber i spanden vil I se, at de alle prøver at få del i gildet.
Hvis I holder krabberne i spanden, og der er vand i, skal I være opmærksomme på, at de godt kan drukne (jo den er god nok!), hvis de ligger der for længe. Skift vandet regelmæssigt. Der er nemlig ikke ilt nok i vand i en spand til, at de kan leve i den.
I kan også, uden problemer, lægge krabberne i en spand uden vand, da de godt klare sig, uden at være i vand, i et par timer. Sørg for at de ikke står i direkte sollys. Vores spand med si som låg er et god til at opbevare et par krabber i. 

Sådan ser I forskel på en han-krabbe og hun-krabbe

Måske har I lyst til at undersøge krabberne, før I sætter dem tilbage i havet. Har I faget en han eller en hun? Det kan I se ved at vende krabben om og tjekke om den har en afrundet eller en mere trekantet hale. Er halen afrundet, har I fat i en hun og er halen trekantet med tre led, har i fat i en han. Vidste i forresten at en han-krabbe har to tissemænd, ligesom en komodo-varan. Den har også to.
Når I vil vende krabberne om, kan I kan holde dem mod bagenden af skjoldet, så har de ikke mulighed for at få fat i jeres fingre med deres skarpe kløer.
Når I slipper krabberne fri igen, kan I blot lægge spanden ned i vandet og vende bunde i vejret, men I kan også slippe dem fri på badebroen (så længe der ikke er andre mennesker, der bliver forskrækkede). Så piler krabberne afsted og kaster sig ned i vandet igen. Det ser ret så sjovt ud.

Krabber til aftensmad?

I kan også vælge at tage krabberne med hjem og spise dem, men selvom de danske strandkrabber kan blive op til 10 år gamle, er de ret små, og det betyder at der skal mange til for at I kan få et godt måltid ud af det. Krabbekløer er ikke sådan at blive mætte af at spise. Derimod kan I bruge dem til at lave en krabbe-suppe. Der er god smag i dem, og krabber er ikke en truet dyreart tværtimod - husk dog at der skal fisketegn til, hvis du er over 18 år og fanger krabber.
Og så skal I naturligvis ikke spise krabber, der lever i vand, der er forurenet eller som indeholder bakterier. Men fanger I dem ved standen, hvor I selv bader uden problemer, skulle det være så fint.

Ingen krabbestang? Intet problem.

Har I ikke lavet en krabbestang hjemmefra, kan I sagtens fange krabber alligevel:
Gå på skattejagt på stranden og se om I kan finde en pind, lidt reb, en hul-sten eller en sten I kan binde fast, noget I kan sætte lidt madding i klemme med, og så en musling, snegl, et stykke vandmand eller lignende som maddingen.
Det er sjovt og underholdende for børnene at bygge deres egen krabbestang. Og krabberne kender ikke forskel, de bruger nemlig deres ben, der har sansehår, til at føle med. Det handler derfor blot om, at der dumper en lækkerbisken ned i nærheden af krabben, så skal den nok finde frem til den.
Så afsted mod stranden på eventyr med krabbestang og madding. Husk solcreme og solhat, for når børnene først er kommet i gang, bliver de svære at trække med hjem igen. 

Rigtig god fornøjelse

Eventyrlige hilsner fra
Rikke
Nordic Simply

 Se alt vores legetøj til strandturen og ferien lige her

Forrige Næste